С дълбоко прискърбие известяваме, че почина адвокат Ваня Траянова – председател на УС на ЦОА „Кръстю Цончев“.
Винаги лъчезарна, добронамерена и високо отговорна към професията си, адвокат Траянова оставя завинаги светла диря в сърцата на всички, които са се докоснали до нея.

Ваня Траянова завършва Юридическия факултет на Софийския университет през 1984 г. Професионалният ѝ опит започва в системата на Главно следствено управление на МВР. Работила е като следовател в 10-то РУ на МВР, Следствения отдел на София град-отдел „Тежки престъпления срещу личността“ в СДВР, както и в Отдел 2-ри на Националната следствена служба.

Била е част от специализираната група от следователи и прокурори с ръководител заместник-главния прокурор Милко Дойчев за разследване на престъпления по дела с номера от 1 до 4 по описа на Главна прокуратура, образувани през 1990 г. В СДВР е заемала длъжността Началник сектор „Пресцентър и връзки с обществеността“.

Напуска съдебната система като старши следовател – заместник-началник на Отдел 2-ри на Националната следствена служба през м. ноември 1992 г.

С Решение на АС №2 / 28.01.1993 г. е вписана като адвокат в Софийската адвокатска колегия. Практикува в областта на наказателното и административно право, както и в областта на отговорността на държавата за вреди и защита на човешките права , включително и по дела за полицейско насилие.

В периода 1982-1984 г. е секретар на Националния клуб на младата художествено творческа интелигенция. Учредител (1992 г.) и член на Българската секция на Международната полицейска организация ИПА – IPA( 3 346 члена в България – 2018 г.) -колективен член на ООН (65 национални секции и 2 професионални сдружения ). Член на 7-членния Управителен съвет на Софийската секция на ИПА-България (1600 члена ), избран през 2018 г.

Резервен член на Съвета на Софийската адвокатска колегия.

Избрана от Висшия адвокатски съвет на 14.10.2021 г. за председател на УС на Фондация „Център за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“.

Има една дъщеря и трима внуци.

Поклон пред светлата ѝ памет!

Опелото ще се извърши на 28.12.2021 г. от 14:00 ч. в митрополитския катедрален храм “Св. Неделя”.