На 23.11.2020 г. Центърът за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ бе домакин на Откриваща конференция във връзка със стартиране на проект на Националното бюро за правна помощ “Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност със специален фокус върху жени, деца и ромска общност”. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021.
Приветствие към участниците в събитието, което се провежда присъствено и онлайн, отправиха зам.-министърът на правосъдието проф. Николай Проданов, председателят на НБПП Наталия Илиева, зам.-омбудсманът на Република България Елена Чернева и представителят на норвежките партньори Ивар Арнстад. Лектор на форума и ръководител на проекта е адвокат Диляна Гитева.

Повече информация за проекта:

Мобилни екипи от адвокати и ромски медиатори в Стара Загора, Велико Търново и Варна ще дадат правна помощ на 250 представители на уязвимите социални групи в малките и отдалечените райони на трите области. Те ще помагат и на хора с ниски доходи, жертви на домашно насилие, жени, деца и представители на малцинствени общности.

Това стана ясно по време на откриващата конференция по проекта на Националното бюро за правна помощ „Подобряване на достъпа до правосъдие на лица, живеещи под прага на бедност със специален фокус върху жени, деца и ромската общност“, който се финансира от Норвежкия финансов механизъм.

„Очаква се случаите с насилие да бъдат докладвани на компетентните органи, а на пострадалите да се окаже и психологическа помощ“, заяви ръководителят на проекта адвокат Диляна Гитева.

В рамките на проекта ще бъде разработена онлайн платформа, чрез която ще се осъществява първична правни помощ, като е предвидена и възможност консултации да се правят и на анонимни потребители.

Основната цел е да се подобри достъпът на хората, живеещи под прага на бедност до правна помощ, а също НБПП да разгърне обхвата на дейността, си за да стигне до тези групи.

„Ще работим за създаване на добър координационен механизъм за защита на жертви от домашно насилие и насилие по полов признак с общините, социалните служби, съда, прокуратурата и местните структури на МВР. Засега в пилотните центрове, като целта е този механизъм да заработи в цялата страна“, обясни шефката на бюрото Наталия Илиева.

Заместник-омбудсманът Елена Чернева, която доскоро беше председател на НБПП, подчерта, че ще се търсят съвместни пътища и решения, които да доведат в дългосрочен план до устойчива промяна за защита правата на гражданите от уязвимите социални групи.

В медиите: