Уважаеми колеги,

Днес честваме 1-ви ноември – Деня на народните будители – националният празник, обърнат към най-здравите и дълбоки корени на българската духовност.
Многовековната ни история е запазила в паметта си имената на много наши сънародници, които с гордост определяме като будители на нацията. Към този списък всеки от нас прибавя и хората, които са го научили да чете, да пише, да знае историята си, да култивира у себе си ценностите, които изграждат обществата и личностите. Хората, които са го „събудили” и са отворили ума и сетивата му с писано и изречено слово. Всяко време е имало своите будители – такива има и днес.
Нека се преклоним пред всички наши будители, вдъхновяващи ни с духовни и национални ценности, даряващи ни със слово, книжовност и култура, учещи ни да бъдем напредничави, стремейки се към развитие, просперитет и единение. Да не забравяме винаги да надграждаме духовното богатство на нацията, защото само когато достойно пазим и предаваме в историческото си и национално самосъзнание непреходното наследство на народните будители, ние сме изпълнили моралния си дълг!

Честит празник!

УС на ЦОА „Кръстю Цончев“