На 22 септември 1908 г. в старопрестолния Търновград българският княз Фердинанд обявява независимостта на България с манифест, с който на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя.

Вече 112 години независима България върви по пътя на своето самостоятелно и достойно съществуване, въпреки трудностите и превратностите на съдбата.

Тази свята дата е само страница от славната история на нашата страна, но тя е фундамент на нашето национално самочувствие. Тя е стъпката, която доказва завинаги в очите на световната общност и европейските народи, че традицията на хилядолетна България има достойните си потомци.

Да не забравяме, че независимостта е национално постижение, но и висока отговорност, която днес е поставена на нашите плещи.

Да съхраним този дар, като работим всеотдайно за духовното и материално издигане на страната ни, загърбвайки политически пристрастия и егоистични цели, отстоявайки своята национална идентичност и родова памет.

Величието на днешния ден винаги ще вдъхновява националния оптимизъм у всеки гражданин за достойно европейско бъдеще на страната ни. От нас зависи да поставяме страната ни там, където са искали да я видят строителите на съвременна България. Обща е отговорността ни как ще изглежда България и Европа през следващите години.

Честит празник!

 

УС на ЦОА „Кръстю Цончев“