Уважаеми колеги,

Трети март е символ на българския дух, непреклонен и вечен, съединяващ дирята на отминалите славни епохи на величави победи и кървави битки, с настоящето и бъдещето – с перспектива за постижения и заслужена национална гордост. Нашата свобода не е дарувана, тя е осъзнат цивилизационен избор на развитие.

Нека свободата бъде благото, което осмисля съществуването ни и чрез което надскачаме собственото си его; да бъде колективната памет, да се превърне в мотор за възраждането на националния ни дух и идентичност.

Днешният празник е възможен единствено и само благодарение на героизма на хилядите знайни и незнайни доблестни мъже и жени, жадували да видят свободна България – горда и независима, на картата на света. Поклон пред техния подвиг!

Наш дълг е да следваме светлите идеали от миналото, за да ги претворим в настоящето и да ги завещаем чисти и неопетнени на бъдещите поколения! Затова нека бъдем единни в отстояване на националните ни каузи, да бъдем честни и справедливи в отношенията помежду си и да се замислим каква България искаме да оставим на нашите деца. Да бъдем здрави, удовлетворени от постиженията и вдъхновени за нови хоризонти на развитие! Защото всеки един от нас гради България ежедневно, със собствени усилия, с малки, но постоянни действия.

Честит национален празник! Бог да пази България!

 

УС на ЦОА „Кръстю Цончев“