Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Място на провеждане: ЦОА „Кръстю Цончев“. Семинар на тема: „Международният наказателен съд: учредяване и допълваща юрисдикция. Организация на защитата пред него“

22.април.2019 @ 2:00 pm - 4:00 pm EEST

На 1 юли 2002 г. влиза в сила Римският статут на Международния наказателен съд и поставя началото на постоянно действащото международно наказателно правосъдие. Обсъждането на възможностите за създаване на международен наказателен съд отнема десетилетия и през този период въпросът за юрисдикцията му остава един от основните и ключови проблеми, по които постигането на съгласие между държавите изглежда невъзможно. Идеята за допълващата юрисдикция на МНС има фундаментален характер и решаващо значение за решението на държавите да създадат нов международен съд с толкова специфична компетентност. Макар на пръв поглед въпросът за юрисдикцията на МНС да изглежда ясен, на практика той се оказва далеч по-сложен и спорен от очакваното. Учредяването на Международния наказателен съд е сериозен пробив в схващането, че физически лица не могат да бъдат субекти на международното право. Въпросът, който и понастоящем остава отворен, е до каква степен МНС ще допринесе за постигане на основната цел на международното наказателно правосъдие: премахване на безнаказаността.

Доц. д-р  Диана Ковачева завършва право в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“ и магистратури по право на Европейския съюз в същия факултет и по право на Европейския съюз и съдебна система в Университета Нанси II, Франция. Доцент е по международно право и международни отношения в Института за правни науки на БАН (2000–2001; от 2013) и преподавател в УНСС и СУ „Св. Климент Охридски“. Била е директор на Transparency International – България (2002–2011), министър на правосъдието (2011–2013), а от 2016 г. е заместник-омбудсман на Република България. Носител на ордена на Британската империя на Нейно величество кралица Елизабет II.

Детайли

Дата:
22.април.2019
Час:
2:00 pm - 4:00 pm

Лектор

доц. д-р Диана Ковачева

Място

Център за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“
ул. Цар Калоян № 8, ет.4
София, България
+ Google Map
Телефон:
980/1092
Уебсайт:
http://advotraining.bg