Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Място на провеждане: ЦОА „Кръстю Цончев“. Хибриден семинар на тема: „Нови моменти в Закона за мерките срещу изпирането на пари, в сила от юли 2023 г. Практически аспекти“

28 ноември @ 1:00 pm - 4:30 pm EET

Семинарът ще се проведе в хибриден формат – присъствено в зала 3. на ЦОА „Кръстю Цончев“ и през Zoom.

 

Анотация на обучението:

Семинарът е насочен към представителите на Адвокатурата като задължени по ЗМИП субекти. На семинара ще се разгледат новите промени в ЗМИП от юли 2023 г., както и теми, свързани с рисково профилиране, актуализирана оценка на риска, комплексна проверка и идентификация на клиенти..

Ще се разглеждат и конкретно:

– задълженията по ЗМИП на лицата, които по занятие упражняват адвокатска професия; нови аспекти, относими за тях при оценка на риска от изпиране на пари спрямо клиента;

– специални индикатори за възможно изпиране на пари, установими от лица, упражняващи адвокатската професия.

Програма:

13:00 – 13:45 ч. – Глобалната правна уредба на противодействието на изпирането на пари и защо тя е важна за нас. FATF – особености на организацията, приложими стандарти, наръчници. Настояща правната уредба на ЕС. Проектът за нова Директива. Новият европейски орган по противодействие на прането на пари.

13:45 – 14:30 ч. – Докладът на MONEYVAL за България – изводи, установени слабости и препоръки. Актуализираната национална оценка на риска от 2023 г. (общ преглед) – как да я четем и какви са относимите рискови събития по сектори (с акцент на сектор предоставяне на юридически услуги)

14.30 – 15.00 ч. – почивка

15:00 – 15:45 ч. –  Комплексна проверка по ЗМИП. Идентификация на клиента, съгласно ЗМИП – изисквания и трудности. Действителен собственик – определяне и индикатори за скриването му. Политически значими личности – правен режим и указания на ДАНС.

15:45 – 16:30 ч. –  Оценка на риска на клиента – оценявани фактори, практически трудности и решения. Актуализираната национална оценка на риска от 2023 г. в контекста на оценката на риска на ниво задължено лице – как да я четем и какви са относимите рискови събития по сектори (с акцент на сектор предоставяне на юридически услуги)

 

За лекторa адв. Георги Денборов:

Георги Денборов е адвокат на самостоятелна практика, член на САК. Той притежава дългогодишен опит в данъчното право. Работил е в данъчния отдел на Ernst & Young (EY Bulgaria), в отдела по международни данъчни преструктурирания на адвокатска кантора Eversheds Sutherland LLP във Вашингтон, а в момента управлява собствена адвокатска практика, като ръководи екип от юристи, специализирани в областта на корпоративното и данъчно преструктуриране. Участвал е в структурирането на множество транзакции на компании от Италия, Германия, Русия, Гърция и САЩ, включително данъчно и финансово оптимизиране на корпоративни структури. Адв. Денборов регулярно провежда обучения в областта на данъчното облагане и мерките срещу изпиране на пари, и има множество публикации в специализирани медии. От началото на 2018 г. преподава Финансово право в Нов български университет. Завършил е юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“, а през 2016 г. завършва магистратура по международно данъчно облагане в Университета „Джорджтаун“ във Вашингтон.

 

 

Материали от обучението:

Презентация

Наръчник

 

 

Анкетна карта за издаване на удостоверение:

Уведомяваме Ви, че можете да дадете своята оценка, мнение и препоръки, свързани с организираните от Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ обучения, както и да заявите издаване на удостоверение за участие в тях (вкл. и в онлайн семинарите), чрез попълване на анкетна карта (моля, кликнете върху текста, за да я изтеглите).

Детайли

Дата:
28 ноември
Час:
1:00 pm - 4:30 pm

Лектор

адв. Георги Денборов

Място

Център за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“
ул. Цар Калоян № 8, ет.4
София, България
+ Google Map
Телефон:
980/1092
Уебсайт:
http://advotraining.bg