Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Място на провеждане: ЦОА „Кръстю Цончев“. Хибриден семинар на тема: „Свободата на изразяване в практиката на ЕСПЧ и българските съдилища – предизвикателства и тенденции“

14 ноември @ 1:00 pm - 4:00 pm EET

Семинарът ще се проведе в хибриден формат – присъствено в зала 3. на ЦОА „Кръстю Цончев“ и през Zoom.

 

Анотация на обучението:

Обучението разглежда проблемите на правото на свободно изразяване според чл. 10 от ЕКПЧ през призмата на практиката на ЕСПЧ и националните съдилища с фокус върху новите правни предизвикателства и тенденции, вкл. т.нар. „SLAPP дела“.

 

За лектора адвокат Александър Кашъмов:

Адвокат Александър Кашъмов е изпълнителен директор на неправителствената организация Програма Достъп до Информация. От 1997 г., той е ръководител е на правния й екип. Член на Софийска адвокатска колегия от 1999 г. Под негово ръководство ПДИ е подкрепила и водила над 600 дела по Закона за достъп до обществена информация, много от които е представлявал лично. Притежава богата практика като процесуален представител по дела пред ЕСПЧ.

Провел е обучения, лекции и презентации пред хиляди държавни служители, магистрати, журналисти, неправителствени организации и др. в България, Великобритания, Франция, Италия, Германия, Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Сърбия, Черна гора, Молдова, Румъния, Хърватска, Словения, Украйна, Албания, Македония, Аржентина, Мексико, Чили, САЩ, Грузия, Армения, Азербайджан и др.

Автор на десетки анализи и коментари на законодателството в България и други държави, многократно изслушван в парламентарните комисии по проектозакони. Участва в работни групи по законодателството и подготвя текстове от закони. Ключов правен експерт в проекти по програма ФАР на ЕС през 2007 – 2009 г. в България (антикорупция), IPA на ЕС през 2019-2021 г. в Северна Македония (достъп до информация и антикорупция), експерт на ОССЕ по анализ и подготвяне на законодателство, експерт на Съвета на Европа и др.

Автор и съавтор на над десет книги и сборници, десетки доклади и наръчници в сферата на прозрачността и достъпа до информация, защитата на личните данни, свободата на изразяване и правосъдие на прехода, публикувани в България, САЩ, Великобритания, Унгария и др.

Председател на Комисията за журналистическа етика (2015-2017 г.), съосновател на Международната мрежа за медийно право, член на Редакционния съвет на Икономедия, на управителните съвети на Програма достъп до информация, Български адвокати за правата на човека, Отворено общество, FOIAdvocates Network и С.Е.Г.А.

 

 

Материали от обучението:

Презентация

 

 

Анкетна карта за издаване на удостоверение:

Уведомяваме Ви, че можете да дадете своята оценка, мнение и препоръки, свързани с организираните от Центъра за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“ обучения, както и да заявите издаване на удостоверение за участие в тях (вкл. и в онлайн семинарите), чрез попълване на анкетна карта (моля, кликнете върху текста, за да я изтеглите).

Детайли

Дата:
14 ноември
Час:
1:00 pm - 4:00 pm

Лектор

адв. Александър Кашъмов

Място

Център за обучение на адвокати „Кръстю Цончев“
ул. Цар Калоян № 8, ет.4
София, България
+ Google Map
Телефон:
980/1092
Уебсайт:
http://advotraining.bg