Зарежда Събития

« All Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Онлайн семинар на тема: „Възстановително правосъдие – въведение в обща част“ – II част

23.юли.2020 @ 2:00 pm - 5:00 pm EEST

Онлайн семинарът ще се излъчи на Фейсбук страницата на ЦОА – https://www.facebook.com/AttorneysTrainingCenter/ на живо, в реално време.

Лектор на семинара: адв. д-р Мариана Митова

 

Адв. д-р Мариана Митова е адвокат от Софийска адвокатска колегия от м. март 2000г.. Д-р по „Психология“ от 22 май 2020г., Катедра „Психология“, ВТУ „Св.св. Кирил и Методий“. Автор на дисертационен труд „Модел за превенция на извършители и за закрила на пострадали от насилието в училищна среда“(2020). Автор на редица доклади и статии в научни издания свързани с Възстановителното правосъдие и неговите практики, включително на съвместни доклади в научни конференции за ползите от апробирането му в армейска среда.

За контакт: 0898 673 205; adwokat.mm@gmail.com .

Възстановителното правосъдие и неговите практики са иновативни за българското правораздаване и социалните сфери на живот където е подходящо да се прилага – в системата на образованието не само за превенция срещу младежката престъпност, насилие и агресия, а и за вземане на решения от класа и споделяне. В затворите-за намаляване на агресията в тях и подпомагане на осъдения да се завърне без стигма в общността и въобще навсякъде където има отношения между индивидите.

То е новост в правото и все още непознато за българското правораздаване. Една от целите му е да се постигне мир между насилник и жертва, за да могат да продължат пълноценен живот. Възстановителното правосъдие измества фокуса на вината от личността на извършителя към обществото (изоставило агресора при израстването му от детство към зрялост, т.е. не го е подпомогнало и подкрепяло), затова и то участва в процеса на този мир като страна допуснала да се формира агресията.

Възстановителните практики имат психологическо въздействие върху участниците. За жертвата – възможност за изцеление, за нарушителя, извършителя, агресора- възможност за връщане към общността без стигма /клеймо/ и да поправи стореното, за общността – да въдвори в себе си ред, хармония и справедливост. Тези подходи учат провинилия се към емпатия, алтруизъм и екзестенциалност – да вижда другото човешко същество като себе си, като живо мислещо и чувствено същество.

Детайли

Дата:
23.юли.2020
Час:
2:00 pm - 5:00 pm

Лектор

адв. д-р Мариана Митова